dzisiaj jest niedziela, 20 kwiecień 2014

opony, felgi



 Biznes 
 Sport 



Najczęściej czytane
Znamy już finalistów konkursu kulinarnego „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”

opublikowany: środa, 21 listopad 2012 / źródło: Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej

Dobiegł końca cykl regionalnych warsztatów. Przed nami wielki finał w Warszawie – w dniach 15-16.12.br. adepci sztuki kulinarnej zaserwują dania, opracowane według autorskich przepisów. Znamy już finalistów.

Przeczytaj także
Uczta muzyczna dla fanów jazzu

Ruszył nabór wniosków do XI edycji Samorządowego Programu Pożyczkowego

Wieś z pomysłem – program „Razem Możemy Więcej”

Koncert plenerowy „JaZZmania w Stodole”

Propozycja modyfikacji systemu ubezpieczenia upraw rolnych w Polsce

Zielone szkoły w parkach narodowych zdały egzamin

Warsztaty muzyczne dla młodzieży z terenów wiejskich

Konkurs „SOŁECTW@ w sieci” trwa!

Ruszył nabór na warsztaty muzyczne „JAZZmania w stodole”

Znamy laureatów konkursu „Teenagers in action”

Rusza nabór do IX edycji Samorządowego Programu Pożyczkowego

Rekordowa liczba zgłoszeń do programu „Youngster”

Publiczność wybierze swojego laureata w konkursie „Teenagers in action”

Zbliża się Światowy Dzień Wiedzy o Autyzmie

Wielkanocny Kiermasz Produktów Lokalnych, Regionalnych i Tradycyjnych już w najbliższą niedzielę


Tegoroczne warsztaty kulinarne, realizowane w ramach projektu „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”, odbyły się w pięciu województwach: lubelskim, kujawsko-pomorskim, zachodniopomorskim, podlaskim i podkarpackim. Wzięło w nich udział 50 zespołów, składających się z uczniów i nauczycieli ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych.

Każde ze spotkań trwało dwa dni. Kulinarną przygodę rozpoczynała część teoretyczna, podczas której uczestnicy zdobywali wiedzę na temat lokalnych produktów oraz systemów jakości żywności w Polsce i w Unii Europejskiej. Punktem kulminacyjnym była część praktyczna, czyli wielkie gotowanie pod czujnym okiem Eugeniusza Mientkiewicza – smakosza i znawcy produktów regionalnych – oraz szefów kuchni lokalnych restauracji.

– Na początku zadaniem każdej grupy było przygotowanie potraw według przepisów prowadzących. Następnie młodzi kucharze mogli poeksperymentować i stworzyć potrawy w oparciu o własne przepisy – mówi Zofia Winawer z Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej, koordynatorka projektu. – Serwowane przez nich dania pokazały, jak umiejętnie potrafią łączyć tradycyjne i regionalne produkty, kreując nowoczesną kuchnię polską
– dodaje.

W trakcie warsztatów ogłoszono konkurs kulinarny. Zgodnie z jego zasadami, zadaniem uczestników jest przygotowanie w swojej szkole autorskich przepisów dań z wykorzystaniem produktów regionalnych. Finał konkursu odbędzie się w Warszawie, w dniach 15-16 grudnia br. Wśród finalistów znalazły się szkoły z województw:
• lubuskiego (ZSG w Gorzowie Wielkopolskim),
• mazowieckiego (ZSG w Warszawie),
• podkarpackiego (2 szkoły – ZSAT w Ropczycach oraz ZST w Lesku),
• podlaskiego (PWSIiP w Łomży),
• warmińsko-mazurskiego (ZSGS w Olsztynie),
• wielkopolskiego (2 szkoły – ZSRCKU w Kościelcu oraz ZS w Ostrzeszowie),
• zachodniopomorskiego (2 szkoły – ZS nr 6 w Szczecinie oraz ZSEH w Kołobrzegu).

Wyzwaniem dla młodych kucharzy będzie przyrządzenie przystawki, dania głównego oraz deseru. Jury będzie oceniać potrawy wedle następujących kryteriów: wykorzystania produktów regionalnych, smaku, pomysłowości oraz sposobu wykonania. Dla uczniów, którzy zajmą trzy pierwsze miejsca przewidziane są wyjątkowe nagrody rzeczowe. Będą one wręczane podczas kiermaszu produktów regionalnych 16 grudnia br. w restauracji „Forteca”.

Tegoroczne warsztaty dla szkół gastronomicznych odbyły się w ramach projektu „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”, współfinansowanego przez Komisję Europejską. Projekt Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej realizowany jest we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Slow Food Youth.

W poprzedniej edycji warsztatów kulinarnych zwycięzcy mieli możliwość przygotowania lunchu dla Pierwszej Damy, Anny Komorowskiej, a także dla Jej gości. Agata Kaszuba i Grzegorz Miotka z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie (woj. pomorskie) wraz z nauczycielką Lucyną Grablowską przyrządzili posiłek w kuchni Belwederu, zgodnie z recepturą zwycięskiego menu.

– Uważam nagrodę za bardzo oryginalną i pomysłową – w końcu nie codziennie gotuje się dla Pani Prezydentowej. Ogromnym zaszczytem było dla mnie również spotkanie gości, przybyłych do pałacu z okazji 45-lecia Orderu Uśmiechu. Cieszę się, że mogłam zaprezentować swoje umiejętności kulinarne przed tak zacnym gronem – mówi Agata Kaszuba, laureatka programu „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”.

– Podczas przygotowywania lunchu spotkaliśmy się z ogromną życzliwością i uprzejmością ze strony wszystkich pracowników Belwederu. Atmosfera w kuchni i nastawienie kucharzy były naprawdę wyjątkowe. Praca z tymi osobami należała do przyjemności – dodaje Lucyna Grablowska, nauczycielka laureatów konkursu.


O projekcie:
Projekt „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta” realizowany jest w ramach promocji Wspólnej Polityki Rolnej. Jest on kolejną inicjatywą Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej, współfinansowaną z grantu Unii Europejskiej. Projekt realizowany jest we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL) oraz z Slow Food Youth. Celem projektu jest działanie na rzecz zrównoważonego rozwoju, poprzez wykorzystywanie regionalnych, sezonowych i tradycyjnych produktów wysokiej jakości w nowoczesnej kuchni polskiej. Jest on realizowany poprzez promowanie krótkich łańcuchów dostaw żywności, przynoszących korzyści zarówno producentom, jak i konsumentom. W ramach projektu odbyły się II edycja warsztatów kulinarnych „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska” oraz spotkania producentów i restauratorów „Z pola na stół”.

O EFRWP:
Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej rozpoczął działalność w 1990 roku, na mocy umowy między rządem polskim a Europejską Wspólnotą Gospodarczą. Fundacja od ponad dwóch dekad pomaga zmieniać wizerunek polskiej wsi, dostosowując się do zmieniających się potrzeb lokalnej społeczności. Obecnie nie tylko wspiera rozwój infrastruktury technicznej, ale także – poprzez różne narzędzia finansowe – pomaga przedsiębiorcom i organizacjom pozarządowym. Fundacja duży nacisk kładzie także na rozwój infrastruktury społecznej, co czyni poprzez program grantowy wspierający aktywność i samoorganizację lokalnych społeczności czy wyrównywanie szans edukacyjnych młodzieży z terenów wiejskich. Więcej informacji na stronie: www.efrwp.pl



Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej

ul. Miedziana 3A
00-814 Warszawa
tel.: 22 639 87 63

http://www.efrwp.pl
informacje prasowe
tekst dostarczony za pomocą
systemu pr.otwarty.pl

we współpracy z:
ITBC Communication Sp. z o.o.






Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu Otwarty.pl są chronione prawami autorskimi. Redakcja Otwarty.pl nie ponosi odpowiedzialności
za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.
© 2007-2013 otwarty.pl - portal internetowy
kontakt z redakcją